Kryddig morotssoppa

Ingredienser

  • 500 g morötter

  • 1/2 gul lök

  • 2–3 cm färsk ingefära

  • 1 vitlöksklyfta

  • 2 tsk smör

  • 1 tsk spiskummin

  • 1 tsk curry

  • 5 dl hönsbuljong

  • 1/2 dl vatten + 2 tsk citronsaft

  • 1 tsk honung

  • salt

  • peppar

  • 1/2 kruka färsk koriander

  • 1 citron, skalet

  • 2 dl kesella (1 %)

Gör så här

  • 01.

    Skala och skiva morötterna. Skala och finhacka lök, ingefära och vitlök.

  • 02.

    Smält smör i en kastrull. Mjukstek lök, vitlök och ingefära. Tillsätt spiskummin och curry och fräs lite till. Häll i morötterna, rör runt och låt steka i 5 minuter. Slå på buljong och citronvatten. Koka tills morötterna mjuknat, cirka 15–20 minuter.

  • 03.

    Riv citronskalet och blanda med kesellan.

  • 04.

    Mixa soppan. Späd med lite vatten om den blir för tjock. Tillsätt honung och citronsaft. Smaka av med lite honung, lite extra citronsaft, salt och peppar.

  • 05.

    Fördela soppan i skålar, lägg hälften av citronkrämen i varje. Klipp över rikligt med färsk koriander.

Våra kanaler

@itrim_sverige