Lax med sesamcrust

Ingredienser

  • 200 gram spenat

  • 1 finriven schalottenlök

  • 1 vitlöksklyfta

  • 2 msk soja

  • 2 msk mirin eller risvin

  • 1 tsk riven ingefära

  • 1 broccoli

  • 300 gram lax

  • 1 vitlöksklyfta

  • 2 msk soja

  • 2 msk mirin eller risvin

  • 1 msk honung

  • 1 msk sesamolja

  • 1 tsk ingefära

  • 1 äggvita

  • 1 dl sesamfrö

  • 1 mogen mango

  • Chiliflakes

  • 2 matskedar rapsolja

  • salt

  • 0,5 pressad lime

Gör så här

  • 01.

    Börja med att skära broccolin i små buketter. Ånga dem i 8-10 minuter eller sjud dem varsamt i lättsaltat vatten i 2 minuter. Sätt åt sidan.

  • 02.

    Förbered marinaden till laxen genom att pressa en vitlöksklyfta i en bunke och tillsätt resterande ingredienser. Om du har en fast honung, värm upp marinaden snabbt i micron för att lösa ut honungen så att det blir en slät marinad. Avsluta med att tillsätta riven ingefära efter smak. Skär laxen i bitar, lägg ner bitarna i bunken och rör runt. Ställ undan.

  • 03.

    Förbered marinaden till spenat- och broccolisalladen genom att pressa en vitlöksklyfta i en bunke, riv eller finhacka en schalottenlök och lägg i samma bunke tillsammans med resterande ingredienser. Avsluta med att tillsätta riven ingefära efter smak. Häll i spenaten, rör runt och ställ undan.

  • 04.

    Gör nu mangodressingen. Mixa mangon slät med en nypa chiliflakes, salt, rapsolja och lime.

  • 05.

    Nu kan du fiska upp laxen från marinaden, torka den lätt med hushållspapper och vända runt den i äggvita. Därefter flyttar du den till en skål med sesamfrön, vänd runt i den också så att fröna fastnar runt laxbitarna.

  • 06.

    Stek spenaten och broccolin i en panna med lite rapsolja tills spenaten krympt ihop.

  • 07.

    Stek laxen på medelvärme, på vardera sida tills den har ett härligt crust.

  • 08.

    Blanda samman och servera med dressingen!

Våra kanaler

@itrim_sverige