Smakrik köttgryta med lingon & blåbär

Ingredienser

  • 700 gram grytbitar

  • Vetemjöl

  • 1 gul lök

  • 2 msk matolja

  • 2 msk tomatpuré

  • 3 morötter

  • 400 gram potatis

  • 15 champinjoner

  • 10 pärllökar eller små steklökar

  • 1 dl lingon

  • 1 dl blåbär

  • persilja

  • 3 klyftor vitlök

  • timjan

  • 5 dl oxbuljong

  • Salt och peppar

Gör så här

  • 01.

    Börja med att salta och peppra grytbitarna rikligt. Vänd sedan runt dem i vetemjölet. Det gör att de bryns lättare och hjälper till ett reda grytan i ett senare skede.

  • 02.

    Bryn köttet i en het panna med matoljan. När köttet fått färg på alla sidor, lägg de i en stor gryta, gärna gjutjärn.

  • 03.

    Skiva den gula löken tunt och fräs den på meddelvärme tills den är mjuk tillsammans med vitlök i pannan du tidigare brynte köttet i.

  • 04.

    Addera tomatpurén och fräs detta i ytterligare 2-3 minuter. Häll i ca 1 dl av buljongen och skrapa upp bottensatsen från det stekta köttet och löken.

  • 05.

    Häll över allt i grytan med köttbitarna, addera resterande oxbuljong, färska timjankvistar och pärllök. Låt puttra på svag värme i ca en timme.

  • 06.

    Viktigt att grytan inte kokar för häftigt, då tenderar köttet att bli hårt. Efter en timme kan du addera morotsstavar, halverade potatisar, champinjoner och pärllökar. Fiska samtidigt upp timjankvistarna och addera vatten så att köttet täcks vid behov.

  • 07.

    Efter ytterligare 30 minuter, känn på köttet så att det har blivit mört och grönsakerna mjuka, annars får det puttra ett tag till. Smaka av med salt och peppar.

  • 08.

    Servera med lingon, blåbär och färsk persilja.

Våra kanaler

@itrim_sverige